Tri knižky pre školákov, ktoré hltá aj škôlkár

Čo vravíš na Jobusove knižky a nie je tá Žirafia mama fakt čudná? - pýtali ste sa ma. Nech sa páči, odpoveď.




Na začiatok musím napísať jednu vec. Náš syn má veľmi rád knižky. Tak aspoň čo-to cnostné po nás podedil, vravím si. Na svoj škôlkársky vek vie pri nich udržať obdivuhodnú pozornosť. Dĺžkou by som to odmerala ako takmer dva príbehy v Mimi a Líze alebo celá 50-stranová básničková knižka. Preto nie je jednoduché rozdávať literárne tipy pre deti v jeho veku. Avšak máme zopár obľúbených, ktoré stoja za ten pokus. Ak by sa u vašich dietok neuchytili, verte mi, že aj vy sa z nich čo-to podučíte.

Muflón Ancijáš

V pred časom sme mali v našom Dlháčiku na vystúpení Braňa Jobusa. Rozprával deťom o postavách zo svojich príbehov, o svojom príbehu a spieval (alebo teda performoval). Naše deti sedeli ako prikované, veď to bol Pán spisovateľ (tak sme ich inštruovali). Ale poďme k veci. V akom veku deti pochopia príhody muflóna Ancijáša?


Celkom súhlasím, že všetky detaily príbehu docenia asi až v školáckom veku. Ale vďaka tej grotesknej postavičke - muflónovi, čo sa javí ako čert, a preto má jeho meno - a jeho podivným kamošom (dážďovka Milica, na ktorú má neustále chuť starý havran Atanáz) čítanie môže baviť aj menšie deti. Ancijáš chce robiť ľuďom dobre, rozdávať sa za každú cenu. S takým hrdinom nič nepokazíte. A možno sa potom tak ako my pristihnete, že príbeh dočítavate, keď už dieťa spí, lebo chcete vedieť pokračovanie a pobaviť sa. Braňo Jobus píše svojsky, vtipne, výborne.

Tá čudná knižka s čudnými príbehmi

Viete, ktorú knižku sme už zopár ráz lepili a jej okraje sú zodraté? Žirafiu mamu. V recenziách na e-shopoch sa dozviete, že je čudná, lebo tam ukazujú deti s dvomi mamami alebo bezhlavého tatka. Ale my ju milujeme (a derieme) všetci. Je nápaditá, neskutočne originálna a prekvapivo poučná. Rozprávky sú krátke (to možno oceníte viacerí) a autori im dopriali hojné ilustrácie. Knižku ako je táto sa oplatí mať doma. Pokojne aj pre trojročné dieťa. Ak neveríte, prečítajte si jednu celú rozprávku z linku hore. Skryté posolstvo pre rodičov (v ukážke o tom, aké je to, keď sa dieťa za nás hanbí) je čitateľné takmer v každej z 21 rozprávok vnútri. A deťom sa zase páči tá rôznorodosť postavičiek, keď si raz čítajú o vermírnikoch, iný raz o princeznej-opici.

Rozprávka feat. encyklopédia

Hlbokomorské rozprávky sme si kúpili tak trochu z roztopaše, keďže náš syn vtedy žil len prenatálne. Knižka stála v poličke, až na jeden večer, keď sa spýtal: „Ťo je totó?“ A odvtedy sme začali žiť rybou Bibou a hadom Radom, morskými živočíchmi, riasami a batyskafmi. Čítali aj počúvali sme ju dokola a ešte viac.
V tomto prípade je to knižka, pri ktorej kúpe treba naozaj zvážiť, či téma dieťaťu sadne. Kapitolky sú dlhšie, ilustrácie perfektné, ale nie prvoplánovo páčivé. Príbeh je však pekne prepracovaný, hlavným motívom je priateľstvo a inakosť. Decká si vedia pekne predstaviť, ako to vyzerá v podmorskom svete, prečo sasanky pŕhlia a chimér sa všetci boja. Súčasťou je aj atlas hlbokomorských živočíchov, kde sa zorientujete vo všetkých postavách z príbehu. Tešíme sa na ďalšiu knižku od Moniky Kompaníkovej, aj keď si (podľa jej slov) ešte chvíľku počkáme.

Dúfam, že aj vášmu malkáčovi sa čosi z týchto pekných dielok zapáči.

Tento príspevok používa afiliátne linky. Kúpou cez ne podporíte vznik ďalších článkov.

Komentáre