Knižky s krásne čudnými hrdinami (časť 2)

Pred mesiacom som písala, do ktorých knižiek sa zaľúbia vaši malí divosi. Aj my máme takých doma a preto nám tri predošlé nestačili a vykutrali sme ďalších podivných hrdinov.


Palička a Kamienok

Krásna knižka o tom, prečo a kedy je priateľstvo dôležité. Palička a Kamienok sa nám doma páčia, lebo na nich vysvetľujeme, že kamarátom treba byť stále, že ten druhý je smutný, keď tu pre neho nie sme a že posmievať sa nie je vôbec pekné.
„Konečne v diaľke zaleskli sa modravé fľaky.
Palička tam bezmocne trčala z mláky.
Viedla k nej hotová prekážková trasa.
„Ty si ma zachránil!“ Palička jasá.
„Vďačne som utekal za tebou dolu,
Najlepší priatelia držia vždy spolu.“

Skrátka, na srdiečku hrejúci príbeh v slušnom prevedení.

Valibuk

Poznáte to aj vy? Deti prídu z návštevy u starých rodičov a zrazu sa im v slovníku objavia podivné (a nechcené) básničky a pesničky. Jedna babka tie naše dietky naučila počítať po cigánsky a starký zase básničku o valibukovi a akejsi potvore. Keďže starký googlil, aby si vyplnil medzery medzi „a tej kliatej ohave tresk! tým bukom po hlave“ a „že jej ešte pár razy dám tým bukom za väzy“, zistili sme, že táto prečudesnosť, ktorú sa kedysi učili dedinské deti, je dielom Sama Chalupku.
Báseň je to drsná, ba priam buditeľská. A keď sme dostali do daru knižku s veľmi sugestívnou podobou danej potvory, začali obrazy z nej budiť zo spánku už aj mňa. Srandujem. Napriek tomu myslím, že žiadnu ujmu na našich deťoch to nespôsobilo. Veď inak by si ju dobrovoľne nevybrala ako zaspávacie čítanie dvojročná princezná. Pre divochov, ktorí potrebujú silného superhero-a, veľmi dobrá voľba.


Krokodílka hľadá domov

Vydala sa hľadať si nový domov, no nikde ju nechceli. Báli sa jej, mali predsudky, že k nim skrátka nepatrí. Až spravila dobrý skutok a nakoniec sa ich srdiečka otvorili a prijali ju medzi seba. Spočiatku som si vravela, že to začína ako knižka pre dospelých bojujúca proti xenofóbii. Krokodílka hľadá domov však rozpráva o priateľstve, o otvorenom srdci a hlúposti predsudkov práve pre deti. Veď nech z nich niečo slušné vychováme, no nie?

Knižku sme našli v knižnici a keďže je to ikeácky produkt (preč s predsudkami o knihách z Ikey!), možno nebude také ľahké ju zohnať. Ešteže existujú tie dobré knižnice.

Tento príspevok používa afiliátne linky. Kúpou cez ne podporíte vznik ďalších článkov.

Komentáre