Salmela vám povie, prečo vek nie je podstatný

Mám rada knihy s paralelnými príbehmi, ktoré spolu začnú súvisieť. Tento román to pravil neošúchane a prekvapivo. Oplatí sa čítať do poslednej strany.

Alexandru Salmelu sme začali čítať ako detskú autorku. Zaujala a moja motivácia otvoriť si jej knihu vzrástla. Nehovoriac o tom, že 27 čiže smrť robí umelca sa vo Fínsku (originál je napísaný vo fínčine) umiestila vo finále ich najprestížnejšej ceny. Tento polrok sa chystá vydať ďalšiu knihu Antihrdina preto som túto čítala šup-šup.


Postavy, ktoré si zapamätáte

Aj vy ste už mali ten pocit, že po osemnástke z vás bude iná osoba alebo po tridsiatke sa musí zmeniť váš život? A potom ste z toho prinajmenšom vytriezveli. Pre Angie, hlavnú hrdinku, je tým míľnikom vek 27. Nečudo, veď sa chce stať spisovateľkou a najlepší a nezabudnuteľní umelci predsa nedožijú 27-čku. Na rozdiel od nej Piia žije túžbou byť perfektnou matkou, bio-záhradkárkou, príkladnou prívrženkyňou recyklácie a aktívnou občiankou. A potom tu máme ešte plyšového Pánprasiatka, pre ktorého je každý deň úžasný zážitok a jeho naivita je nákazlivá.

Nečakané zvraty

Stretávajú sa vo fínskych lesoch, kam Angie odišla písať svoje veľké dielo a kde ekologicky žije Piina rodina. Nič však nie je úplne tak, ako sa môže zdať a každou kapitolou pochybujeme a prehodnocujeme skutočné pohnútky postáv. Alexandra Salmela do knihy naservírovala kopec charakterov, ktoré stretávame v bežnom živote. Možno ich odcudzujeme alebo sa nám zdajú naopak dokonalé. Omyl, príbehy prevracajú naruby všetko zdanie.

Aj keď neplánovane ale predsa Angie otočí život „dedinských ťuťmákov“ do všetkých smerov. Zvratov je v knihe požehnane, škoda kaziť zábavu z čítania ich menovaním. Prezradím len toľko, že v závere bude niekto vyrovnaný, slobodný, niekto skrachovaný, kajúcny, niekto zronený. 

„Už nesmútila preto, čím nie je, ale tešila sa z toho, čo má. Konečne našla svoje miesto a stala sa z nej ucelená bytosť.“

V poslednom čase som natrafila na knihy, kde záver nebol podstatný a všetko bolo povedané „na ceste“. Tu čakajte opak. Odporúčam čítať do úplneho záveru, lebo napríklad taký Epilóg je skvelo napísaný. Ku koncu sa vám začne všetko spájať, vyjasňovať a to je na knižke, okrem iných vecí, výborné.

Názov: 27 čiže smrť robí umelca
Autor: Alexandra Salmela
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: Q111
Prečítané v marci 2017

Tento príspevok používa afiliátne linky. Kúpou cez ne podporíte vznik ďalších článkov.


Komentáre